Kempische heideschapen in het nationaal park

Op zaterdag 17 maart 2012 is de eerste kudde Kempische heideschapen gearriveerd in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Deze kudde begraast in eerste instantie vooral het reservaatdeel van het natuurgebied. De schapen zijn dan dus minder goed zichtbaar. Toch kun je zo af en toe een glimp opvangen van die prachtige dieren. Deze eerste schaapskudde wordt geleid door herder Bart van Ekkendonk uit Dongen.

700 Kempische heideschapen

Later volgt een tweede groep Kempische heideschapen en zal het aantal dieren in totaal oplopen tot 700!! Voor het eerste sinds lange tijd komt een zo'n groot aantal schapen grazen in de Loonse en Drunense Duinen. Gedurende 2 maanden kan je al wandelend deze Kempische heideschapen tegenkomen in de omgeving van de Roestelberg. Natuurmonumenten heeft daar het afgelopen jaren veel bomen gerooid, dit in verband met het stuizandplan. Dit voorjaar moet die vlakte begraasd worden, want anders worden bepaalde soorten te dominant en gaan er teveel bomen groeien.

Gescheiden kuddes

Alle schapen komen van het bedrijf De Wassum uit Venlo. Dit bedrijf is al jaren bekend bij Natuurmonumenten, maar zo'n grote kudde is door Natuurmonumenten nog nooit gehuurd. De beide kuddes grazen wel gescheiden van elkaar. In tegenstelling tot andere jaren blijven de kuddes in het te begrazen gebied. Daarbij kunnen ze gewoon in de nacht actief door eten of in de ochtend al vroeg beginnen.

In het begin zullen de schapen vooral het gras bochtige smele te grazen nemen, maar ook jonge boompjes, zoals ruwe berk en Amerikaanse vogelkers. Later zal men de dieren vooral actief inzetten op het grazen van de dan opkomend grassoort, pijpenstrootje.

 Bron: Natuurmonumenten

print