Groot Duinfeest en opening uitzichtpunt op 6 mei

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Natuurmonumenten nodigen iedereen uit voor een Groot Duinfeest op zondag 6 mei bij Bosch en Duin in Udenhout. Reden om zo groots uit te pakken zijn het 10 jarig jubileum van het Nationaal Park en de opening van een nieuw  uitzichtpunt bij een van de mooiste panorama's  van Brabant. Tussen 11.00 en 16.00 zijn er tal van leuke activiteiten.

Opening Groot Duinfeest en Uitzichtpunt

Om 11.00 uur wordt eerst het uitzichtpunt geopend door Peter Noordanus, de burgemeester van Tilburg en Peter van Vugt, de voorzitter van het nationaal park. Met een ludieke openingshandeling aan het begin van het toegangspad geven zij het prachtige uitzicht over de grote zandvlakte vrij. Vanaf dan kunnen ook gebruikers van rolstoelen en scootmobielen het duinuitzicht genieten.
Het nieuwe uitkijkpunt is een onderdeel van het Europese LIFE+ Nature project dat Natuurmonumenten uitvoert om het stuifzandlandschap te behouden.

Lekker actief of even ontspannen

Voor iedereen biedt het duinfeest wel iets leuks, interessants of uitdagends. Zo zijn er stoere activiteiten als touwbruggen, een tokkelbaan en bouwactiviteiten in het zand. Maar je kunt ook rustig kijken bij de verschillende vrijwilligers die voor Natuurmonumenten actief zijn met onderzoek naar mieren, libellen, dassen, amfibieën en reptielen.
De hele dag door kun je aansluiten bij een excursie door het gebied onder begeleiding van een duingids of boswachter. Of breng een bezoek aan de schaapherder, die met zijn kudde op de heide staat en graag al je vragen beantwoord. Bijkomen kun je op het bosterras dat door de Duinboeren wordt verzorgd met heerlijke streekproducten.

Activiteiten voor kinderen

Voor kinderen is er veel te beleven, zoals meedoen aan natuurmemorie, de nestkasten- of ooievaarsquiz. En wat is er leuker dan zelf een vogelhuisje in elkaar te timmeren of een duinschilderij te maken. Maar je kunt ook speuren naar sporen, op dassentocht en schatzoeken. En misschien ga je 's middags wel geschminkt als een duindier naar huis.

Life viert ook feest

De Europese Commissie heeft 1992 het LIFE+ Nature fonds opgericht. In de maand mei viert LIFE dus haar 20-jarig jubileum. Projecten zoals het stuifzandherstelplan, krijgen ook een 50% bijdrage uit dit fonds, omdat hiermee een voor Europa belangrijk landschap wordt hersteld en beschermd.

Excursies

11.00 Algemene excursie
12.00 Natuurbelevingstocht
13.00 Planten
14.00 Zoektocht Dieren in de duinen
15.00 Cultuurhistorische wandeling

Activiteiten

Abseilen
Balanceren op slacklines
Bijenkast - imkerij
Bloempotjes schilderen
Bosterras van de Duinboeren
Brandweerdemonstratie
Dassenwerkgroep Brabant
Dennenappel werpen
Diereninfo - libellen, mieren, amfibieën & reptielen
Excursies onder leiding van Duingidsen en boswachters
Heemkundekring
Informatiestands van Natuurmonumenten en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Kettingzaagkunst
LIFE dierenquiz
Natuurbeleving voor mensen met een verstandelijke beperking
Natuurbelevingactiviteiten onder leiding van Duingidsen
Natuurmemorie
Nestkastenquiz
Ooievaarsspel
Schatzoeken
Schilderen
Schminken
Springkussen
Tokkelbaan
Touwbrug
Verkoop streekproducten
Vogelhuisjes timmeren
Wensboom

print